Systemy Informatyczne  
Usługi
Pogotowie komputerowe
 
Systemy Zarządzania
ISO 9001:2008
ISO 14001:2004
OHSAS 18001:2007
HACCP
ISO 22000:2005
IFS/BRC/BRC IoP
GMP+
FAMI-QS
QS Animal Feed
Systemy zintegrowane
 
Szkolenia
Outsourcing
Audity
 
Kontakt

 

 
  HACCP  
 
HACCP, Hazard Analysis Critical Control Point, czyli Analiza Zagrożeń Krytyczny Punkt Kontroli, jest to system, który daje nam ogólne racjonalne podejście do zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
 
     
 
System HACCP został opracowany przez Pillsbury Company - firmą współpracującą z NASA i laboratoriami armii USA w Natick. Pillsbury następnie zastosował HACCP do własnych produktów żywnościowych i wprowadził ten system do przemysłu spożywczego.
 
     
  Zasady systemu HACCP  
 
System HACCP jest oparty na siedmiu zasadach zaakceptowanych w skali międzynarodowej przez liczne kraje, które określają jak udoskonalać, realizować i utrzymywać skuteczność systemu zapewniającego produkcję bezpiecznej żywności.
 
 
  1. Należy rozpoznać możliwe zagrożenia i środki dla ich kontroli
  2. Należy określić Kontrolne Punkty Krytyczne (CCPs), gdzie muszą być zachowane szczególne środki ostrożności
  3. Należy ustalić krytyczne granice, które muszą być przestrzegane, aby CCP znajdowały się pod kontrolą
  4. Należy ustalić system nadzorowania kontroli w CCP
  5. Należy opracować działania naprawcze, które podejmuje się w przypadku utraty kontroli nad CCP
  6. Należy ustalić postępowanie sprawdzające, czy system HACCP działa prawidłowo
  7. Należy opracować odpowiednią dokumentację i system zapisów
 
     
     
Top
Home Email