BRC - British Retail Consortium wspólnie z Institute of Packaging (IoP) w 2001roku opracował standard adresowany do dostawców opakowań i materiałów opakowaniowych przeznaczonych do pakowania żywności. Celem wprowadzenia tej normy było ułatwienie producentom dostosowania się do wymagań prawnych oraz do wymagań handlowców, którzy wprowadzają na rynek wyroby pod nazwą własnej marki, a także zapewnienie, że opakowania i materiały są bezpieczne dla użytkowników.
Opracowanie w 2001 roku tego standardu miało na celu określenie jednolitych zasad postępowania, uniknięcie powielania wymagań, których spełnienia oczekiwali poszczególni handlowcy oraz wyeliminowanie wielu nieporozumień pojawiających się wokół tych wymagań.
Dodatkowe korzyści związane z wdrożeniem standardu to:
-
Zapewnienie nadzoru nad jakością, higieną i bezpieczeństwem wyrobów
-
Możliwość przedstawiania handlowcom, producentom żywności i innym stronom, jednolitego raportu z oceny systemu
-
Doskonalenie systemu dzięki regularnym wizytom kontrolnym
Inspekcja zakładu zgodnie ze standardem BRC/IoP różni się znacznie od auditu Systemu Zarządzania Jakością.
Inspektor ma za zadanie ocenić, czy zakład skutecznie wdrożył wymagania związane z analizą ryzyka, systemem zarządzania, zapewnieniem właściwego środowiska produkcji, nadzorowaniem parametrów wyrobów i procesów produkcyjnych oraz pracownikami.
Podstawowe dane BRC/IoP Global Standard - Packaging.
Po raz pierwszy standard został opublikowany w 2001roku. aktualnie obowiązuje wydanie 3 standardu. W lutym 2011 zostanie opublikowane 4. wydanie standardu. Certyfikacja na zgodność z tym wydaniem będzie możliwa dopiero od sierpnia 2011.
Standard BRC/IoP obejmuje następujące obszary:
-
Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka
-
Techniczny System Zarządzania
-
Zapewnienie właściwego środowiska produkcji (tzn. wdrożenie zasad GMP i GHP), kontrola produktu, procesu
-
Nadzór nad zanieczyszczeniami
-
Personel
Więcej informacji o standardzie BRC/IoP Global Standard - Packaging znajduje się na stronie BRC |