System zarządzania bezpieczeństwem żywności opisany w ISO 22000 jest kompatybilny z ISO 9001. Jednakże jest ograniczony do zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzanej żywności. System bezpieczeństwa żywności przeznaczony jest dla wszystkich, którzy biorą udział w łańcuchu wytwórczym żywności, począwszy od surowca po dystrybucję wyrobu gotowego. System ten obejmuje system HACCP, zasady określone w Codex Alimentarius. System łączy plan HACCP z programami wstępnymi tzw. PRP, które w zależności od miejsca w łańcuchu żywnościowym organizacji obejmują GMP i GHP, dobrą Praktykę Dystrybucyjną GDP, dobrą praktykę handlową GTP itd.
W połączeniu z systemem zarządzania jakością ISO 9001 stanowi kompletny system zarządzania zapewniający zarówno wyrób bezpieczny, jak i wyrób o oczekiwanej jakości gwarantujący sukces na rynku.
System zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000przeznaczony jest dla każdej firmy, niezależnie od jej wielkości lub statusu prawnego, która uczestniczy w łańcuchu żywnościowym, począwszy od producentów pasz i produktów pierwotnych, wytwórców żywności, transport, dystrybutorów hurtowych, producentów opakowań i materiałów mających kontakt z żywnością, po dystrybutorów detalicznych i catering. |